Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Θωμάς Παπαλιάγκας

info@papaliagkas.gr
Σκ. Σούτσου 17, Λάρισα | Λεωφ. Αλεξάνδρας 7, Αθήνα
Ακολουθήστε μας:

“Κάποτε πρέπει να μιλήσουμε για τις Τράπεζες. Το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. πρέπει να φτάσει στις επιχειρήσεις” – Συνέντευξη του Θωμά Παπαλιάγκα

Σε συνέντευξή του στις 10-6-2020 στη Θεσσαλία Τηλεόραση και τον Γιάννη Γιαννακόπουλο ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης Θωμάς Παπαλιάγκας αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, στο σχέδιο αξιοποίησής του, στον ρόλο των τραπεζών και στο πώς πραγματικά μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα στην οικονομία και την εργασία.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Κάποτε πρέπει να μιλήσουμε για τις Τράπεζες και τον ρόλο τους. Οι τράπεζες σήμερα υπάρχουν για να τροφοδοτούντον εαυτό τους και δεν παίζουν κανέναν θετικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οι τράπεζες κανονικά πρέπει να παίζουν διττό ρόλο: ως αποταμιευτικά ιδρύματα και ως μοχλοί χρηματοδότησης της οικονομίας και της παραγωγής από τα αποθεματικά τους. Αν δεν αρχίσουν να δίνουν χρήματα και δάνεια στις επιχειρήσεις, δεν έχουν κανέναν ρόλο. Σήμερα είναι απλώς κουφάρια”.

Επίσης, τόνισε: “Πρέπει να δούμε πόσα από αυτά τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιχορηγήσεις και πόσα δάνεια. Αν θέλουμε πραγματικά να αξιοποιηθούν, πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό μοντέλο εκτίμησης βιωσιμότητας των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν. Επίσης, πρέπει να φτάσουν στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει πάλι, αν οι Τράπεζες αρχίσουν να ελέγχουν με τη δική τους λογική το αξιόχρεο των επιχειρήσεων μέσω του “Τειρεσία”. Πρέπει οπωσδήποτε να χαλαρώσουν τα κριτήρια του “Τειρεσία” και της ενημερότητας ως προς την χρμηατοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλιώς δεν θα απορροφηθεί και θα είναι δώρον άδωρον για τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά και ταυτόχρονα προοπτική. Πολλές από αυτές έχουν δυσμενή στοιχεία χωρίς να ευθύνονται”.

Σε άλλο σημείο είπε: “Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί. Αν είναι να γίνει επιδοτήσεις χωρίς αντίκρισμα και επιδόματα ή αμφιβόλου αξίας επιμορφώσεις, δεν θα έχει καμία ουσιαστική συνεισφορά και η χώρα θα μείνει στη δύσκολη θέση που βρίσκεται – και σε ακόμη χειρότερη. Δεν μπορεί μία σοβαρή δυτική χώρα να έχει ως κύρια πηγή πλούτου τον τουρισμό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο σε μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού ή της Καραϊβικής. Χρειάζεται να δούμε πώς οι επτά μεγάλοι τομείς της οικομίας που έχουμε προτείνει θα μπορέσουν πραγματικά να αναπτυχθούν. Ένας από τους επτά βεβαίως είναι ο τουρισμός”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντεξη του Θωμά Παπαλιάγκα: